Asztrológus Online

Schrammel Ivett asztrológus, pszichológus - www.napmandala.eu blogja - asztrológiai tanácsadás

„Kinn a bárány, benn a farkas” vagy „Benn a bárány, kinn a farkas”? - Mi az Ascendens szerepe a horoszkópban?

2016. február 05. 17:55 - Schrammel Ivett

 farkas_barany_2.png

Az Ascendens fogalma egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban - sokan ismerik nemcsak azt, hogy melyik csillagjegyben születtek, hanem Ascendensük jegyét is – de biztosan vannak olyanok is, akik nem ismerik ezen asztrológiai fogalom pontos jelentését és szerepét.

A saját és mások Ascendensének ismerete segíti az önismeretet és emberismeretet, értetővé teszi, hogyan is működnek a „báránybőrbe bújt farkasok” és „farkasbőrbe bújt bárányok”.

Az Ascendens a keleten felkelő pont a születési horoszkópban. Az Ascendens jegye a felkelő jegy - az az állatövi jegy, mely a születés pillanatában a születés helyéről nézve keleten felkelni látszik.

Az Ascendens jegye elsősorban a személy viselkedését, külső megnyilvánulásait jelöli, olyan, mint egy maszk, egy „szűrő”, rajta keresztül nyilvánulnak meg az egyéb képletelemek által jelölt belső tartalmak. Jung – a neves svájci pszichiáter - „perszóna” fogalmával azonos, mely szó szerint maszkot, szerepszemélyiséget jelent.

Az Ascendens a Nap és a Hold mellett a legfontosabb személyiségjelölő a horoszkópban. A Nap a tudatos én jelölője, mutatja, ahogy a személy megéli önmagát, ahogy alapvetően látja a világot. A Hold a lelkiség, az érzelemvilág, az ösztönös reakciók képviselője. Természetesen a személyes horoszkóp elemzésekor az összes bolygót és még számos tényezőt figyelembe kell venni.

Az Ascendens jegye egyre kifejezettebbé válik az élet során, ahogy szerepeink – és ennek megfelelő viselkedési mintáink egyre kidolgozottabbá válnak. Beletanulunk, belenövünk a szerepeinkbe és a különböző szerepeket életünk során jó esetben rugalmasan váltogatjuk, az eltérő szituációknak megfelelően. Az Ascendens bizonyos értelemben a legfontosabb, legmeghatározóbb szerepünket jelöli.

A szerepszemélyiség akkor válik merev maszkká, ha kívülről ránk kényszerített, nem igazán tudunk azonosulni vele. Ha a külvilág elvárásai és saját legbelső vágyaink találkoznak, akkor könnyedén megtörténik a szereppel való azonosulás. Ilyen például, ha valakinek valódi hivatástudata van és a hivatásának megfelelő szereppel természetes módon azonosul. Természetesen ez a szerep nem csak a munkára vonatkozhat – Rák Ascendens esetén például lehet az anyaság is a hivatás, de egy Rák Ascendensű ember bármilyen munkát végezve képes anyai módon –másokról gondoskodva, másokat védve, segítve - működni.

Ezért beszélhetünk „báránybőrbe bújt farkasokról”, amikor a külső megnyilvánulások jóval szelídebbek, lágyabbak, mint a belső tartalmak (például Mérleg Ascendens - Kos Nap) - és „farkasbőrbe bújt bárányokról”, amikor az erőteljes, markáns, sőt olykor kemény viselkedés szolidabb belsőt takar. (Például Kos Ascendens – Mérleg Nap) Itt egyszerűen eltérő működési módokról van szó: egyik működési mód sem jobb vagy rosszabb, mint a másik.

„Bárány típusú jegyek”: Bika, Rák, Szűz, Mérleg, Nyilas, Halak

„Farkas típusú jegyek”: Kos, Oroszlán, Skorpió, Vízöntő, Bak

Az Ikrek, kettősségének és semleges uralkodó bolygójának – a Merkúrnak - megfelelően egyik kategóriába sem sorolható egyértelműen.

 

Sajnos az interneten keringő, úgynevezett Ascendens számító alkalmazások általában tévesen számítják ki az Ascendenst, ennek pontos megállapítása – a születés óra-perc adatának korrekciója után, mely jelentősebb életesemények dátumának ismeretében végezhető el – képzett asztrológus feladata.

 

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Asztrológus Online blogom és Asztrológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!

Ha érdekelnek pszichológiával kapcsolatos írásaim is, kattints Pszichológus Online blogomra!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta, asztrológus

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

Szólj hozzá!
http://www.napmandala.eu/

A bejegyzés trackback címe:

http://asztrologus-schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr428363312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.